In de Grote Kerk in Zwolle is van 13 juli tot en met 20 augustus 2023 de kunstexpositie “ON UIT Gesproken”.
Timon Schellingerhout, Simone Guezen, Robert Geveke, Marit Otto, Everdien Post, Corine Aalvanger, Kim Versteegh en Meike van der Weij tonen hun werk in de Grote Kerk in het Academiehuis verbonden onder de noemer ON UIT GESPROKEN met als ondertitel: in stilte, maar niet minder luid.
“Er is weinig dat de kunstenaars bindt, sterker nog ze kennen elkaar eigenlijk maar net. Maar de gemeenschappelijke grond is gevonden in de behoefte een uitgesproken keuze te maken in zeggingskracht en verbeelding. De één doet dat door te refereren aan een daadwerkelijke recente gebeurtenis, de ander legt een poëtische link naar hedendaagse issues of verbeeldt eigenzinnige rebelsheid middels portretten, is volstrekt uitgesproken in zijn werkwijze. Er is veel dat uitgesproken wordt.
Via vele kanalen vindt mening en ook opinie zijn weg. Meesurfen op golven van de hypes lijkt logisch. Ook al vinden dominante uitingen makkelijk hun weg, ze zijn daardoor niet meer waar of waardevol. Maar tegen de stroom inzwemmen lijkt zinloos. Dan blijkt dat je ineens uitgesproken, uit gesproken bent en je je on uitgesproken tot het rijk van de verbeelding richt om daar je zegje te doen.”
De expositie is tot stand gekomen in samenwerking met Creative Works – Regio Zwolle.
Simone Guezen
“Mijn glaswerk is stoer, expressief en kleurrijk. Het is een vrije mix van brandschilderen en glasfusing, een hete glastechniek.
Glas is onvoorspelbaar, het vloeit en stroomt bij verhitting. Glas neemt zijn eigen vorm.
De twee geëxposeerde werken zijn onderdeel van een serie portretten van rebellen in glas. Mensen die niet met de stroom meevaren maar hun eigen weg kiezen. Eigengereid, opstandig, vernieuwend en inspirerend. “
Marit Otto
“Ik kan kunst op heel veel niveaus en manieren ervaren. Dan kijk ik naar esthetiek en zeggingskracht maar ook naar bijzondere invalshoeken.
Ik maak hedendaagse geëngageerde kunst. Het heeft een zekere urgentie. Het spiegelt ons, mensen en de tijdgeest. Beelden zeggen meer dan woorden en appelleren eigenlijk heel direct aan ons gevoel. Mijn beelden zijn een soort mix van activisme en filosofie, ze willen in dialoog.”
Corine Aalvanger
“Als onderdeel van het project Cow’s, concrete and other (hi)stories onderzoek ik de geschiedenis, het heden en de toekomst van de Kamperpoort in Zwolle. Door middel van het verzamelen van verhalen uit de wijk met verschillende onderzoeksmethodes leg ik het DNA vast van een wijk in transitie.
Shhh…
De televisie is een object dat een krachtig venster naar de wereld is geworden en tegelijkertijd de ultieme vorm van passief entertainment en escapisme. Als massamedium bereikt het vandaag de dag nog steeds miljarden mensen, niet als een lege huls, maar als grenzeloze opties en on demand content die cultuur en representaties van de samenleving structureren. Hoewel het beeldscherm eenvoudig met een druk op de knop kan worden uitgeschakeld, kunnen we de aantrekkingskracht en overheersing ervan niet weerstaan; door het aan te houden, verschuift onze focus weg van waar we zijn en met wie we zijn.
Te zien is de met theedoek bedekte televisie uit de jaren ‘80, mijn kindertijd.
Een verwijzing naar zowel een persoonlijke ready made als naar een terugkerende spanningen tussen het oude versus het nieuwe en de manieren waarop de calvinistische arbeidsethos zich verhoudt tot het spektakel van het kapitalisme. Als het dagelijkse journaal van 18:00 uur verschijnt, moet men dan televisie kijken om op de hoogte te blijven van de actualiteit of de televisie uitzetten om tijd met familie door te brengen tijdens het avondeten? Als uitschakelen geen optie is, wat zou het dan betekenen om het in plaats daarvan te bedekken? Zou het op de een of andere manier de inhoud filteren die het huis binnenkwam, maar niet de boodschap?”
Corine Aalvanger behaalde haar BA aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht en studeerde in 2018 af aan het Master Instituut AKV St. Joost te Den Bosch.
Kim Versteegh
“Encephalartos woodii staat bekend als ‘The loneliest plant in the world’. Dit komt doordat deze palmvaren in het wild is uitgestorven en omdat er geen vrouwelijk exemplaar van bekend is. Gezien het feit dat palmvarens tweehuizig zijn, kan deze plant zich niet geslachtelijk voortplanten.
Deze fotoserie is gecureerd om bewustwording te creëren rondom endometriose. 10% van de vruchtbare mensen met een baarmoeder heeft te kampen met endometriose. Dit is een ziekte waarbij weefsel dat lijkt op slijmvlies van de baarmoeder groeit buiten de baarmoeder. Dit zorgt voor veel klachten zoals onder andere pijn vergelijkbaar met weeën, vermoeidheid en onvruchtbaarheid. Er is nog geen duidelijke oplossing voor deze ziekte.
Eenzaamheid, chaos en een onbekend toekomstperspectief maar ook geduld tijdens het proces, vertrouwen op verbreding van kennis over vrouwen in de medische wereld, hoop en overgave zijn de onderwerpen waar de kunstenaar zich mee bezig hield tijdens het maakproces.”
Kim Versteegh/vrijrein (1994) is een kunstenaar uit Zwolle. Terugkerende thema’s in haar werk zijn weerspiegelingen en de balans tussen donker en licht. Deze thema’s komen naar voren in autonome fotografie, poëzie en muziek. Voor haar visuele werk gebruikt ze analoge camera’s die het fotoproces vertragen om daarmee een helend resultaat te bereiken.
Timon Schellingerhout
Timon Schellingerhout is beeldend kunstenaar die veel genoegen schept. Hij erkent, moffelt en draait. Hij houdt van en, is er toeval, laat hij toe als ‘t zo uitkomt. Filosoof, volksmenner, verlicht despoot, zwemmen we samen?

Robert Geveke
BLACK OUTS, het vergeten verhaal van Tomy Holten.
“In de ‘black outs’ staan de principes van herhaling, reproductie en uniciteit centraal. Beelden uit massamedia worden bewerkt door ze te herhalen, met elkaar te combineren, te isoleren, te bewerken en door het over zetten naar een ander medium. Ze verkrijgen hiermee een zekere autonomie en verwijzen niet meer direct naar de bron.
De techniek van het penplotten is leidend: een diffuse combinatie van een tekening en drukwerk. Elke tekening is, ondanks de mogelijkheid tot eindeloze herhaling, in principe uniek, doordat er altijd sprake is van kleine onregelmatigheden. Door de techniek en de vervorming krijgen de beelden hun zeggingskracht en autonomie terug. De black-outs’ staan ook voor een tijdelijke ontoegankelijkheid tot het geheugen, de verdringing en ontkenning.
In deze serie wordt het vergeten verhaal van Tomy Holten aangestipt. Terwijl de dood van George Floyd wereldwijd de ‘Black Lives Matter’ beweging veroorzaakte, bleef het rondom het overlijden van Tomy Holten aan de Hogekampsweg in Zwolle akelig stil. De ‘black outs’ refereren hiermee niet alleen naar het racisme debat maar ook naar de rol van de massamedia. De maker spreekt er een stil maar zeker oordeel over uit en onderzoekt tegelijk onze waarneming ervan.”

Meike van der Weij, fotografie
HET VRIJE ZIJN
“Ik leef voor het maken van foto’s. Die geven me de woorden aan wat ik voel of denk. Vanuit mijn werk maak ik altijd een vertaling van de beweging in mijzelf.
Ik wil hierin de verbinding bereiken. De verbinding met jou eigen zelf, maar ook de verbinding tussen ons, met elkaar en het grote geheel.
In verbinding kun je reiken naar de ultieme vrijheid: de vrijheid om het ‘zijn’ te kunnen beleven.”


meikevanderweij.myportfolio.com
Everdien Post
Everdien Post maakt keramiek: “Porselein biedt mij ongekende mogelijkheden om te experimenteren. Met mijn creaties wil ik vertragen, momenten verstillen. Porselein heeft geen haast.
Onderdeel van de expositie is de ‘Stap-voor-Stap’ vaas, ofwel stap-voor-stap naar een nieuwe wereld.
Stromen en meestromen speelt een belangrijke rol in de vormgeving en het kleurgebruik van mijn unieke porseleinen creaties.
Panta rhei, ofwel, alles stroomt.


Hans mooie fotoos van je expositie in het gemeentehuis , ook de rest van je website met fotoos van kunst en de tekst erbij daar word je als kunstenaar blij van zolang er gelogd word dat er kunst gemaakt word blijft de kunst blijvend .
Chapeau!