Tekst en fotografie: Hans Hollestelle
De Koggewerf in Kampen is de thuishaven van een replica van een middeleeuws Koggeschip. Het schip werd gereconstrueerd uit de maten van een scheepswrak dat in Flevoland redelijk intact in de bodem van de voormalige Zuiderzee werd aangetroffen.
Het Koggeschip kan als symbool worden gezien voor de verspreiding van de welvaart binnen het handelsverbond De Hanze. Tegenwoordig brengt de huidige Kogge uit Kampen gedurende de zomermaanden bezoeken aan Hanzesteden langs de kust van de Noord- en Oostzee.
Jacht de Halve Maen
Sinds het maritieme festival Sail Kampen 2024, rond Pasen, in begin april, is de gehele zomer het klassieke houten jacht de Halve Maen te gast op de Koggewerf. Kapitein Meerbeek geeft rondleidingen op zijn schip en vertelt wetenswaardigheden rondom de historie van dit markante scheepstype en de tijd waarin dit type schip furore maakte op de wereldzeeën rond het jaar 1609.
Het scheepstype kan worden gezien als de opvolger van het Koggeschip. Dit schip was zeewaardiger waardoor er grotere afstanden mee konden worden afgelegd, er waren minder bemanningsleden nodig en men hoefde niet in het zicht van de kust te blijven varen.
Er werden hele continenten mee ontdekt; Amerika, Afrika, grote delen van Azië en Australië werden met dergelijke schepen bezocht en in kaart gebracht. Ze brachten exotische goederen en specerijen mee naar Nederland en stonden zo aan de wieg van de Verenigde Oost Indische Compagnie (VOC) en de latere West Indische Compagnie (WIC).
(De huidige Kapitein Meerbeek verkoopt aan bezoekers van het schip de Halve Maen een Daalder (Dollar) met de afbeelding van Henry Hudson om het onderhoud van het schip te helpen ondersteunen.)
Australië heeft in 1999 een replica van een Fluitschip Duyfken gemaakt waarmee in 1606 het continent Australië werd ontdekt door de Nederlandse schipper Willem Janz.
Wat hebben onze ‘voorvaderen’ toch hun mannetje gestaan met eenvoudig en niet-luxueus materiaal.
Heel mooie replica en sfeervolle plek die een bezoek waard is.